top of page

Installation of gabions

In order to support the soil and to make the EAST part of the sanitary facilities more aesthetically pleasing, we undertook the installation of gabions over a length of 35 meters. It is a grid cage that is filled with stones to form a retaining wall.


Step 1: we start, with the mini-excavator, by removing the soil that had fallen for 3 years, to form a platform. Delivery of 20 tons of facing stones.



Step 2: a 10 cm thick bed of crushed gravel (0/30 mm) is laid down to make a stable base, slightly sloping towards the slope (5°) so that the gabions can settle themselves against the wall of soil. This is also where the exact location of the wall is defined with a small string.



Step 3: to prevent the soil from filling the gabions, a geotextile must be placed on the back. Then we form the cages by assembling the grid panels with staples (the pneumatic stapler is essential to close the 2200 staples ! 😮‍💨)



Step 4: we can finally put the stones, we used a filler stone (behind) that does not show (which is cheaper 😜) and a more aesthetic facing stone (in front). There will still be a little bit of raking left on top and it will be finished!


from february to june 2021

2 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentarios


bottom of page